home     vrijwerk     vitae     contact
 
   

Vrijgesproken is een project waarin ik terugkeer naar een thema waar ik al een aantal jaren mee bezig ben – gemeenschappen. Mensen die met elkaar verbonden zijn om een bijzondere of juist doodnormale reden. Ik ben gefascineerd door de manieren waarop een gemeenschap - en de behoefte aan een menselijke band – haar sporen nalaat in de materiële omgeving. Arbeiders in min of meer dezelfde outfit in een metaalfabriek, de foto’s op nachtkastjes en aan de muren van de kamers van asielzoekers in een asielzoekerscentrum, en in het geval van 'Vrijgesproken': gevangenen. Een paar jaar geleden heb ik een huis van bewaring bezocht in de buurt van Groningen, en ik heb toen een aantal foto’s genomen van muren met teksten erop. Ik raakte steeds meer gefascineerd door deze teksten. Een nieuwe wereld ging voor me open, ik kwam van alles tegen. Vrolijke, grove, grappige, brutale, verassende en ontroerende teksten. Afgelopen tijd heb ik het project verder uitgewerkt. In juni 2009 gaat de tentoonstelling ‘Vrijgesproken’ open in het gevangenis-museum in Veenhuizen.

Ik leg eigenlijk nooit de gemeenschappen zelf vast. Ik ben namelijk vooral geďnteresseerd in de media die de leden van een gemeenschap zelf gebruiken om gemeenschapsgevoel uit te drukken, en een gemeenschap te vormen. Bij de gevangenen waren het de teksten die ze op de muren van hun cel schrijven. Waarom neem je de moeite om te schrijven op een muur die niemand ziet? En als je weet dat niemand je teksten zal lezen, wat schrijf je dan? Met de titel “Vrijgesproken” wil ik dus zoiets zeggen als: deze berichten zijn de wereld ingestuurd vanuit een bepaalde behoefte maar zonder verdere bijbedoelingen, zonder de verwachting dat ze een bepaald publiek zullen bereiken – terwijl ze dat in mijn project nu toch doen.

Daarnaast ben ik op dit moment bezig met een borduur project in de vrouwen gevangenis (PI Utrecht locatie Nieuwersluis). We borduren hun eigen teksten en die van mijn foto’s. Deze zullen ook op de tentoonstelling te zien zijn.